Til hovedinnhold
Norsk English

Slik kan vi skape klimarobuste samfunn i kalde områder

Våtmark i Tampere, Finland. Dette er en naturbasert løsning for lagring og filtrering av overvann. Våtmarken gir også et høykvalitetshabitat for lokale arter og trekkende vannfugler. Foto: Tampere by
Politikk og retningslinjer som inkluderer naturbaserte løsninger og legger vekt på samarbeid, er viktig når vi skal skape mer klimarobuste samfunn. Lær mer i en ny podkast.

Arktis endrer seg raskere enn noe annet sted på jorden på grunn av klimaendringer, og dette påvirker i stor grad menneskene som lever i og er avhengige av økosystemene i disse kalde områdene. 

I en ny episode av podkasten Engineering With Nature, snakker SINTEF-forsker Laura Wendling med programleder Sarah Thorne og Jeff King, leder av EWN-programmet, som er et initiativ fra US Army Corps of Engineers, om hvordan innovative naturbaserte løsninger brukes i kalde strøk for å støtte overordnede politiske mål. 

Seniorforsker Laura Wendling i SINTEF Community. Foto: Privat

Wendling diskuterer noen av retningslinjene, utfordringene og mulighetene som finnes i Europa for å fremme naturbaserte løsninger i kalde områder. Hun har blant annet merket seg sterk støtte til naturbaserte løsninger både innenfor EUs Green Deal og andre steder i den europeiske klima- og miljøpolitiske porteføljen. 

En av utfordringene hun merker seg er å evaluere naturbaserte løsninger og gjøre avveininger, noe som er spesielt tydelig i Arktis. 

– Der vi ser at havisen løser seg opp, åpner nye transportruter og avslører tidligere ukjente mineralressurser, er det alle mulige utviklingsmuligheter. Hvordan sikrer vi at Arktis utvikler seg på en måte som er i samsvar med lokalbefolkningens behov og ønsker? 

Hør Engineering With Nature sesong 7, episode 13 for å lære mer om bruk av naturbaserte løsninger i kalde områder.

Utforsk fagområdene

Kontaktperson