Til hovedinnhold
Norsk English

Unngå vannskader på kjøkkenet

Eksempel på lekkasjesensorer plassert under kritiske installasjoner. Ved lekkasje går det melding til styreenhet som sørger for at stengeventilen stopper videre vanntilførsel til lekkasjestedet.
Eksempel på lekkasjesensorer plassert under kritiske installasjoner. Ved lekkasje går det melding til styreenhet som sørger for at stengeventilen stopper videre vanntilførsel til lekkasjestedet. Ill.: SINTEF
Kjøkken bygges ikke som våtrom, og vanntilkoblede maskiner gjør kjøkkenet mer utsatt for skader enn før. Bransjepraksis og ulik tolkning av byggteknisk forskrift (TEK) fører til mange dårlige løsninger.

Svensk vannskadestatistikk viser at kjøkkenet nå er det rommet i boligen som har flest vannskader. Vi antar at situasjonen er tilsvarende i Norge. I 2023 oppsto 36 % av alle vannskader i Sverige i kjøkken, mens 24 % oppsto i våtrom. For noen år siden var situasjonen motsatt. 

Kjøkkenet har over mange år fått integrert stadig flere vanntilkoblede maskiner som oppvaskmaskin, vannkoker, kjøleskap med vann, kaffemaskiner og vannrensere. Dette er produkter som er mer skadeutsatt enn de faste rørinstallasjonene (rør, ventiler og armatur), fordi de ikke har samme krav til teknisk dokumentasjon. I tillegg har disse produktene erfaringsmessig kortere levetid. 

Krav til dokumentasjon av produkter 

TEK angir at de relevante egenskapene til produkter som bygges inn i et byggverk, skal være dokumenterte. Slike produkter betegnes som byggevarer. I et kjøkken omfatter det faste tilkoblede installasjoner som vann og avløpsrør, koplinger, ventiler og kjøkkenarmatur. 

Løse vanntilkoplede maskiner som oppvaskmaskin, kjøleskap, kaffemaskiner og lignende er ikke definert som byggevarer. Disse omfattes dermed ikke av kravene i TEK. Det betyr at disse produktene ikke har blitt testet som byggevarer og vurdert for blant annet tetthet og levetid. Vår erfaring er at skadefrekvensen og levetiden for disse produktene er dårligere enn for dokumenterte produkter. For å redusere skaderisikoen blir det da ekstra viktig å montere utstyr som kan stoppe en eventuell lekkasje før det blir skade. 

Hvorfor blir det lekkasjer 

TEK stiller krav til hvordan tørre rom med vanninstallasjoner (kjøkken og WC-rom), skal bygges for å minimere konsekvensene ved en eventuell lekkasje. I mange tilfeller feiltolkes funksjonskravene av prosjekterende og håndverkere, med vannskade som resultat. 

Hovedprinsippet i TEK er at skader som følge av vannlekkasjer, skal unngås. Utfordringen oppstår når vanntilkoblede maskiner monteres i rom uten tett golvbelegg og sluk, som i kjøkken. Her vil alle lekkasjer medføre vannskade så lenge det ikke er utført forebyggende tiltak.  

TEK17, §13-15(3) krever at rommet skal sikres mot vannlekkasjer. Og for kjøkken er bruk av lekkasjestopper det mest effektive sikringstiltaket vi har i dag. 

Det er også et krav i TEK at gulv og vegger under vanninstallasjoner skal utføres med fuktbestandige materialer. Parkett med skjøter er eksempel på et ikke fuktbestandig materiale.  

Løsningen er vanntett trau og lekkasjestopper 

Den mest effektive løsningen for å stoppe lekkasjer fra vanntilkoblede maskiner er å montere lekkasjestopper under maskinen. En lekkasjestopper sørger for at vanntilførselen til lekkasjestedet stoppes ved hjelp av en sentralt plassert stengeventil på vannrøret.  

Et komplett system for bruk på kjøkken bør helst bestå av en lekkasjesensor som er integrert i et trau plassert under maskinen. Trauets funksjon er å lede lekkasjevann til lekkasjesensoren samt beskytte materialene under maskinen. 

Når det registreres vann på trauet, sender lekkasjesensoren et signal til stengeventilen som stopper videre vanntilførsel til lekkasjestedet. Stengeventilen bør fortrinnsvis monteres i boligens fordelerskap på kaldtvannsinntaket. Ved å montere stengeventilen på inntaket i fordelerskapet åpner det for å plassere lekkasjesensorer i flere rom med vanninstallasjoner. I boliger med ekstern varmtvannsforsyning bør det i tillegg monteres stengeventil på varmtvannet. Hvis ikke er det kun lekkasjer fra kaldtvannsrør som stoppes. 

Lekkasjestoppere hindrer ikke lekkasjer i å oppstå, men de kan effektivt redusere vannmengden og dermed begrense følgeskadene. 

Hvilke hjelpemidler har vi for å unngå vannlekkasjer 

Vi opplever at både bransjepraksis og ulik tolkning av kravene til vannskadesikring i TEK resulterer i installasjoner som gir unødvendige skader. Vi oppfordrer til å velge produkter som gir liten risiko for lekkasjer, samt løsninger som kan redusere konsekvensene av lekkasjer. Det mest effektive hjelpemidlet i dag er lekkasjestoppere. På www.sintefcertification.no  vises en oversikt over 18 lekkasjestoppere med SINTEF Teknisk Godkjenning. Alle systemene er nøye testet og kontrollert og skal fungere såfremt de monteres av rørleggere i henhold til monteringsanvisningen. 

Les mer om lekkasjestoppere i Byggforskserien 553.135 

Utforsk fagområdene

Kontaktperson