Til hovedinnhold
Norsk English

Vind i forskningsseilene hos SINTEF Nordvest

Gruppebilde av ansatte i SINTEF Nordvest
På syv år har én ansatt blitt til 16, og over 150 store og små forskningsprosjekt er gjennomført på Nordvestlandet. Nå satser de lokale forskerne videre når SINTEF Ålesund skifter navn til SINTEF Nordvest.

Det regionale forskningsinstituttet har SINTEF-forskere bosatt i Ålesund, Molde, Volda og Ulsteinvik. På få år har selskapet vokst til å bli en viktig partner spesielt for de havbaserte næringene på Nordvestlandet.

- Vi ser at det er sjømatnæringen og skipsbyggingsindustrien som har størst forskningsaktivitet, men vi jobber også mot andre viktige næringer som prosessindustrien, vareproduksjon, landbruk og offentlig sektor, sier daglig leder Kristian Voksøy Steinsvik i nå SINTEF Nordvest AS. 

Forskningssatsingen på Nordvestlandet har allerede båret frukter i form av nyutviklet teknologi hos lokale samarbeidspartnere.

- SINTEF har vært en uvurderlig samarbeidspartner og støttespiller for oss i Ava Ocean på vår reise for å utvikle et bærekraftig fangstkonsept for sjømat på havbunnen. Det å ha en lokal tilstedeværelse i nærmiljøet vårt er, og fortsetter å være, et stort fortrinn for oss, sier administrerende direktør i Ava Ocean, Øystein Tvedt.

Liten og stor samtidig

SINTEF er det største uavhengige forskningskonsernet i Skandinavia, og jobber for å utvikle teknologi for et bedre samfunn. Forskerne i SINTEF Nordvest jobber med regionalt forankrede prosjekter, og selskapets styre har representanter fra lokalt næringsliv og forskning. Denne modellen har vist seg å både ivareta regionens interesser og skape et godt samarbeid mellom SINTEF, NTNU og partnere i inn- og utland.

At ett av Europas største forskningsinstitutt velger å være til stede på Nordvestlandet bærer frukter. Siden oppstarten har stadig flere prosjektmuligheter dukket opp.

- Vi er små og store på samme tid. Våre forskere er helt i fronten innenfor fagområder som er viktige for regionen vår. Samtidig er vi heldige og står på skuldrene til hele SINTEF og har flere av Europas sterkeste fagmiljø innen teknologiutvikling i ryggen, sier Steinsvik.

Konsernsjef i SINTEF, Alexandra Bech Gjørv, mener det er viktig å være til stede i regionen.

- SINTEF har lenge erkjent at industrien på Nordvestlandet er unik, både på grunn av at det er flere komplette verdikjeder representert på et geografisk kompakt område, og den framoverlente kulturen, der mange av idéene kan oppstå i uformelle sammenhenger, sier Bech Gjørv.

Et internasjonalt orientert næringsliv på Nordvestlandet kan vise til både høy industri- og eksportaktivitet, men det er relativt lav bruk av forskingsmidler sammenlignet med andre landsdeler. 

- Vi tror at behovet for forskning er økende. Vi står foran en større digital og grønn omstilling som det er mulig å ligge i forkant av. Vi må jobbe mer på tvers av tradisjonelle disipliner og bransjer. Her mener vi at forskningsbaserte beslutninger og bærekraftige løsninger vil være avgjørende, og nettopp dette kan SINTEF være med å bidra til, avslutter Steinsvik.

Kontaktperson