Til hovedinnhold
Norsk English

Bedre løsninger for kriseberedskap

Et satellittbilde av en nylig tropisk storm som påvirker øyene la Reunion (under skyene, skissert til venstre) og Mauritius (skissert til høyre). Madagaskar er synlig til venstre på bildet. Bilde: Meteo France, de franske nasjonale værtjenestene.
Når en krise oppstår rammes enkeltpersoner, lokalsamfunn og kritiske systemer. SINTEF deltar nå i et stort forskningsprosjekt med mål om å gjøre befolkning og myndigheter bedre rustet for å håndtere kriser som kan oppstå i en urolig verden.

Kriseberedskap handler om å planlegge, organisere og iverksette tiltak for å minimere konsekvensene av katastrofer for enkeltpersoner, lokalsamfunn og systemer. Dette gjøres ved å samarbeide med ulike aktører innen krisehåndtering, som lokale myndigheter, innsatspersonell og innbyggere. 

– Kriseberedskap får stadig større oppmerksomhet i en urolig verden preget av klimaendringer, krig og digitale trusler. Gjennom EU-prosjektet SYNERGIES forsker vi i SINTEF på hvordan vi kan fremme en kultur for kriseberedskap, sier Matthieu Branlat, seniorforsker i SINTEF Digital. 

EU-prosjektet består av 17 partnere i åtte europeiske land. Forskningen tar utgangspunkt i tre piloter, som gjennomføres i Malta, den franske øya Réunion og Rotterdam.

Mål om å utvikle nye løsninger 

I SYNERGIES utvikles ulike typer løsninger rettet mot myndigheter og førstehjelpere. Prosjektet vil for eksempel utvikle et verktøy for å vurdere og overvåke beredskapsnivået. 

Verktøyet skal brukes i samarbeid med innbyggerne, inkludert de mest sårbare, for å vurdere beredskapen og identifisere hvilke tiltak som trengs for å styrke den. Den vil bli skreddersydd til brukernes rolle og erfaring, type fare og kontekst. Dette innebærer for eksempel befolkningens tillit til myndighetene og sosioøkonomiske forhold. 

– Prosjektet utvikler en kunnskapsbase med beste praksis, erfaringer og veiledningsmateriell som skal hjelpe formelle aktører og samfunnsledere med å utvikle beredskapsplaner og iverksette tiltak, sier Branlat.  

Et av målene med SYNERGIES er at innbyggere, lokalsamfunn og organisasjoner skal gjøres i stand til å ta informerte beslutninger når en krise oppstår. 

Dette kan oppsummeres i tre punkter: 

  • Formelle aktører og samfunnsledere bør få opplæring i å fremme beredskap og innbyggerinvolvering.  
  • Vi må forbedre kommunikasjonen med innbyggerne i beredskapsfasen for å støtte en mer effektiv informasjonsdeling mellom lokale myndigheter, innbyggere, spesielt sårbare befolkningsgrupper og privat sektor. 
  • Veiledning for å koordinere «spontane frivillige», altså enkeltpersoner eller grupper av mennesker som ønsker å hjelpe til under eller etter en hendelse, slik at deres bidrag kan utnyttes best mulig i katastrofeinnsatsen. 

Utvikler et opplæringsprogram 

I tillegg utvikler SYNERGIES et opplæringsprogram for lokale samfunnsledere, sosialarbeidere, førstehjelpspersonell og lærere. Ønsket er at disse skal tilegne seg kunnskap og ferdigheter som trengs for å fremme en beredskapskultur og for aktivt å kunne involvere innbyggerne. 

– Dette arbeidet bygger på resultater fra seks tidligere EU-prosjekter. Vi håper å maksimere effekten av de resultatene som allerede er oppnådd, sier Branlat. 

Prosjektet er finansiert under Horizon Europes rammeprogram for innovasjon, med ambisjon om å utvikle løsninger med et høyt modenhetsnivå. For eksempel danner løsningskatalogen utviklet i ENGAGE, koordinert av Branlat hos SINTEF, og LINKS Community Center, grunnlaget for utviklingen av kunnskapsbasen i SYNERGIES.  

– SINTEF bidrar med ekspertise som kan gjøre befolkningen i stand til å delta i krisehåndtering. I SYNERGIES er SINTEF ansvarlig for forskning knyttet til spontan frivillighet, og for å koordinere piloten på den franske øya Réunion. SINTEF bidrar også til forskning på befolkningsdeltakelse og sårbare grupper, sier Branlat. 

Fakta om SYNERGIES

  • Treårig prosjekt som startet i desember 2023 
  • 17 europeiske partnere i åtte land 
  • Koordineres av Deep Blue (Italia) 
  • Budsjett: 5 M€ 
  • Finansiert av Horisont Europa-programmet under avtale nr. 101121172. 
  • Nettside: https://synergiesproject.eu/  

Utforsk fagområdene

Kontaktpersoner