Til hovedinnhold
Norsk English

«CO2 logistikk Nord-Norge» startet opp

Foto: Shutterstock/Telly
Samarbeidsprosjektet skal få fortgang på CCUS-satsningen i Nord-Norge ved å se på best mulige løsninger for CO2-transport og lagring fra viktige utslippskilder.

CO2-fangst og -lagring i industrien er tiltaket med størst potensiale for utslippskutt, og kan redusere Norges klimagassutslipp med ~3,4 millioner tonn CO2 i 2035. Av de totale klimagassutslippene fra landbasert industri i Norge i 2023, kom omtrent to av totalt 10.8 millioner tonn fra prosessindustri og forbrenningsanlegg i Nord-Norge (kilde: Miljødirektoratet).  

I prosjektet «CO2 logistikk Nord-Norge», ledet av SINTEF Industri, SINTEF Helgeland, Bellona og Pharos Advisors, samles til sammen 15 partnere fra ulike deler av CCUS-verdikjeden for å se på kostnadseffektive transport- og lagerløsninger fra de store punktutslippene med klimagasser i Nord-Norge. Målet er å få fortgang på CCUS-satsingen i nord.

Nylig startet det ettårige samarbeidsprosjektet opp med en kick-off i Tromsø. Det brede konsortiet, som består av blant annet viktige industribedrifter, lager- og transportaktører og industriparker, skal nå i gang med å utrede kostnader for transport og lageralternativer for industrien i nord.

–  Samarbeidet mellom industriaktører og forskningsinstitusjoner i prosjektet gjør oss rustet til å få inn viktig kunnskap og skape synergieffekter på tvers av hele verdikjeden. Ved å se hele regionen under ett, kan vi bygge større volum og få en robust og fleksibel CO2-håndtering som kan bidra til å redusere regionens og dermed hele Norges CO2-utslipp, sier prosjektleder og seniorforsker ved SINTEF, Ragnhild Skagestad.

Avgjørende industriutvikling i nord

Industriutvikling i Nord-Norge er viktig for å beholde arbeidsplasser og kunne sikre industrien som allerede er etablert. Gode løsninger for CO2 håndtering vil bidra til å redusere risikoen for eksisterende industri som ønsker å gjennomføre CO2 fangstprosjekter, men også gjøre det mer attraktivt for ny industri å etablere seg i regionen.

–  Vi er glade for at dette prosjektet er satt i gang. Vi jobber hardt for å komme til investeringsbeslutning for CO2-fangst på vårt forbrenningsanlegg i Tromsø. Vi forsyner en stor del av varmebehovet i Tromsø, men må og redusere vårt klimautslipp. Det er ingen vei utenom CO2 fangst og transport til permanent lager, sier Frank Mathillas i Kvitebjørn Varme i Tromsø.

Elkem er en av bedriftene i Nord-Norge som vil dra god nytte av prosjektet. Elkem produserer kritiske råmaterialer som trengs for det grønne skiftet, slik som elbiler, vindturbiner, solceller og digitalisering.

–  Elkem har store punktutslipp i Rana og Salten, og skal CO2-fangst være mulig å realisere for Elkem og andre industriselskap her i nord, må aktører som oss ha en felles infrastruktur for transport og lagring av CO2, sier Erik Stenback fra Elkem.

Gjort mulig med offentlig støtte

Prosjektet vil bidra til å skyte fart på allerede igangsatte initiativ. Nord-Norge har flere spredte kilder for CO2 over en langstrakt kyst, og det jobbes nå med ulike lagerløsninger utenfor disse kystområdene. Dette vil påvirke valg av transportløsning, og videre kunne gi svar på hvordan en best kan samhandle om logistikkløsninger til disse lagrene. Verdien av å vise hvordan logistikkløsninger kan optimaliseres, og hvordan samarbeid rundt infrastruktur kan redusere de totale kostnadene, vil være nyttig for industri også utover Norges grenser.

– Ved årets slutt vil vi få klare svar på investeringer og kostnader for logistikken, og finne de mest kostnadseffektive løsningene for industrier som produserer og fanger CO2. Vi håper også å få til gode infrastrukturløsninger for både bruk av CO2 og lagring av CO2 permanent, sier Ragnhild Skagestad.

Hun retter en takk til CLIMIT og Troms- og Nordland Fylkeskommuner, som høsten 2024 gav prosjektet finansiell støtte. 

Logo for prosjektet

Partnere i prosjektet:

SINTEF AS, SINTEF Helgeland AS, Bellona, Elkem, Horisont Energi , Kvitebjørn Varme, Ocean-Power, Norsk e- Fuel, Mo industripark, Arctic Cluster Team, Narvik havn, Carbon Circle, Pharos Advisors, CLIMIT, Troms Fylkeskommune og Nordland Fylkeskommune.

Kontaktperson