Den norske metallindustrien, landets tredje største eksportnæring etter fisk og olje, er en av Europas viktigste leverandører av lavutslippsmetaller og kritiske råmaterialer. Med en årlig eksportverdi på rundt 100 milliarder kroner og et bidrag til 11 % av Norges landbaserte CO2-utslipp, står sektoren foran betydelige utfordringer og muligheter.
Ambisiøst mål for norsk metallindustri
I løpet av de neste åtte årene skal FME ZeMe, gjennom et unikt samarbeid mellom industri, forskningsinstitusjoner og akademia, utvikle kunnskap og teknologi som muliggjør en karbonnøytral og energieffektiv metallindustri innen 2050.
Innovasjon for bærekraft
Senteret fokuserer på å utvikle:
- Klimanøytrale og energieffektive produksjonsprosesser
- Optimaliserte prosesser for karbonfangst, -utnyttelse og -lagring
- Sirkulære og ressurseffektive verdikjeder
- Forbedrede verktøy for utslippsmåling og regnskap
- Digitalisering og modellering for økt effektivitet
- Rammeverk for nullutslippsmetallproduksjon
– FME ZeMe er et ambisiøst løft for hele metallindustrien. Metaller spiller en nøkkelrolle i det grønne skiftet, og FME ZeMe skal sikre at den norske metallindustrien forblir konkurransedyktig, samtidig som den når klimamålene, sier Casper Van der Eijk, seniorforsker og leder av senteret ved SINTEF Industri.
Utdanning og kompetanseheving
NTNU er vertskap for FME ZeMe og vil lede arbeidet med utdanning og langsiktig kompetansebygging. Senteret finansierer 19 doktorgradsstipender, inkludert to internasjonale ved Seoul National University i Sør-Korea og Université Laval i Canada. Bachelor- og masterprosjekter ved NTNU vil bidra til å utvikle løsninger for en karbonnøytral fremtid.
Gjennom tverrfaglig samarbeid og kunnskapsoverføring til industrien og andre interessenter oppfyller senteret en viktig forventning fra næringslivet: å skape en kompetent arbeidsstyrke og legge til rette for innovasjon som gir verdiskaping.
Internasjonalt samarbeid for fremtiden
SINTEF leder FME ZeMe med sin ekspertise innen industriell forskning. Samarbeidet inkluderer NORCE og flere internasjonale universiteter, samt industripartnere og andre interessenter, som sammen skal utvikle fremtidens løsninger.
– En av våre hovedoppgaver er å fremme samarbeid på tvers av nivåer, fagområder og industrier – med spesiell vekt på energisektoren, sier Van der Eijk.
Veien mot en klimavennlig fremtid
Med en kombinasjon av forskning, utdanning og internasjonalt samarbeid representerer FME ZeMe et viktig steg mot å sikre både bærekraft og konkurransekraft i norsk metallindustri.
Les mer om FME ZeMe og deres arbeid for en karbonnøytral fremtid: https://www.ntnu.edu/fmezeme/