Til hovedinnhold
Norsk English

Hvordan kan arbeidsmiljøet og sikkerheten for alle om bord styrkes?

Foto: Shutterstock
Arbeidsmiljøet og sikkerheten for minoriteter som jobber på sjøen må styrkes. Basert på et forskningsoppdrag har likestillingssenteret KUN og SINTEF en rekke anbefalinger om forbedringer i sjøfartsnæringen.

Til tross for at Norge er et av de mest likestilte landene i verden, har vi et kjønnsdelt arbeidsliv. Sjøfartsnæringen er et tydelig eksempel på dette. I de senere årene har det blitt avdekket alvorlige utfordringer knyttet til mangelfull likestilling, diskriminering og trakassering i fiskerinæringen.  

Blant annet oppga omtrent 27 prosent å ha opplevd en eller flere former for mobbing eller trakassering i spørreundersøkelsen Maritim sikkerhet, som kartlegger sjøansattes oppfatninger om sikkerhet.  

Næringslivsaktørene og myndighetene har iverksatt en rekke tiltak for å bedre arbeidsmiljøforholdene. Ett av disse er et forskningsoppdrag utført av Likestillingssenteret KUN og SINTEF, finansiert av Sjøfartsdirektoratet og Stiftelsen Norsk Maritim Kompetanse. 

I forskningsoppdraget ble kjennetegn, styrker og utfordringer knyttet til sikkerhet og arbeidsmiljø for minoriteter som jobber på sjøen kartlagt. Rapportens anbefalinger er relevant for Nærings- og fiskeridepartementets (NFD) og aktørene i sjøfarten som arbeider med likestillingsstrategi. 

Må styrke arbeidsforholdene

Funnene fra forskningsoppdraget er presentert i rapporten «Sikkerhet for alle - Tiltak for en sikrere og mer inkluderende arbeidsplass på sjøen».

I tillegg er det laget en brosjyre: «Sikkerhet på sjøen: Godt arbeidsmiljø og inkluderende ledelse», som gir konkrete anbefalinger om hvordan arbeidsmiljøet kan styrkes og hvordan inkluderende arbeidskultur kan fremmes for en sikrere arbeidsplass på sjøen.  

Brosjyren er relevant for alle aktører i den maritime næringen, men er spesielt rettet mot rederiene og skipsledelsen, HR-personell, tillitsvalgte og de som har ansvar for helse, miljø og sikkerhet. 

I forskningsoppdraget fikk likestillingssenteret KUN og SINTEF innspill fra sentrale aktører i næringen, forskningslitteratur ble gjennomgått, spørreskjema ble analysert og 15 personer som jobber på sjøen ble intervjuet. Fellesnevneren var at de ble betraktet å være en minoritet i sjøfarten.  

Resultatene fra kartleggingen viser at det er nødvendig å forbedre arbeidsforholdene for minoriteter. Sjøfarten, som samfunnet ellers, er i endring, noe som gjør behovet for tiltak mer synlig enn før.  

Utfordringene i sjøfarten, som informantene beskriver, knyttes i stor grad til psykososiale, organisatoriske og fysiske arbeidsmiljøforhold. Minoriteter virker å være særlig utsatt for flere av disse arbeidsmiljøutfordringene.  

Arbeidsmiljøutfordringene påvirker sikkerheten for minoriteter på mange måter. Det er nødvendig med mer forpliktende og konkrete tiltak for en sikrere og mer inkluderende arbeidsplass på sjøen.  

Rapporten anbefaler følgende forbedringer i sjøfartsnæringen: 

  • Kartleggingen viser at det er mangfold i sjøfarten, selv om andelen kvinner og andre minoritetsgrupper kan være små og ikke nødvendigvis synlige. Derfor er det viktig å forbedre og ivareta et sikkert og inkluderende arbeidsmiljø for dem som allerede jobber i sjøfarten. 
  • Selv om minoriteter virker å være særlig utsatt for flere av arbeidsmiljøutfordringene, må ikke nødvendigvis tiltakene rettes mot spesielle grupper. 
  • Kompetanse om mangfold, likestilling og arbeidsmiljø bør systematisk bygges opp slik at næringen vil kunne være bedre i stand til å møte utfordringene med arbeidsmiljø og sikkerhet. 
  • Det er også nødvendig å øke kunnskapen om risikofaktorer for minoriteter på arbeidsplassen.
  • Tiltakene bør i større grad rettes mot organisatoriske arbeidsmiljøfaktorer, noe rederiet og skipsledelsen bør prioritere. 
  • Rederiene bør utvikle sine evner til å være en lærende organisasjon, slik at de bedre følger opp og lærer fra blant annet varsler og uønskede hendelser. 
  • Arbeidstakerens reelle mulighet til å varsle om kritikkverdige forhold bør styrkes. 
  • Design og tilpasning av fartøyene som ivaretar mangfold og sikkerhet bør forbedres.
  • Arbeidsklær og verneutstyr behøver å være tilpasset mangfoldet om bord.
  • Kjennskap til lovverket for arbeidsgivere og arbeidstakere bør forbedres.
  • Familie- og livsfasepolitikk bør forbedres.
  • I tillegg er det behov for mer forskning om minoriteter i sjøfarten, også for andre grupper enn kvinner. 

Utforsk fagområdene

Kontaktpersoner