Av og til er raske og korrekte svar helt avgjørende, for eksempel når CT-bilder skal tolke et hjerneslag. Da kan KI være et verdifullt verktøy. Skyldes slaget en blodpropp eller hjerneblødning? Noen minutter spart for å finne riktig svar kan redde millioner av hjerneceller, redusere behovet for rehabilitering og spare samfunnet for mye penger.
En KI-modell kan ha data om titusenvis av slike bilder, og fasit på om det er en blødning eller propp – og gi svar umiddelbart. En lege må fortsatt ta beslutningen, påpeker Reinertsen, men KI kan bidra til raskere og sikrere avgjørelser.
Vi blir flere eldre
Dessuten: Eldrebølgen legger press på et helsevesen som allerede sliter med ressursmangel.
– Vi er på en kurs som ikke er bærer inn i fremtida, sier Ingerid Reinertsen som er forskningsleder for gruppa Medisinsk bildeanalyse i SINTEF Digital.
Reinertsen ser for seg både bedre pasientbehandling og en mer effektiv sykehusdrift ved hjelp av kunstig intelligens. Forskningslederen mener vi bare ser starten på hva KI kan bidra med. Et eksempel i Norge er Bærum sykehus som først tok i bruk KI for å finne beinbrudd ut fra røntgenbilder.
Kan gi oss nye behandlingsformer
På lang sikt håper hun KI kan bidra til store gjennombrudd innen behandling av sykdommer som kreft og demens, utvikling av nye antibiotika, nye vaksiner og medisiner for sykdommer som vi ikke kan behandle i dag.
Er stort potensial – som ligger mye nærmere – er å forebygge sykdom. Myndighetene anslår at 70 prosent av de store ikke-smittsomme sykdommene kan unngås med forebygging. Med tilgang på informasjon om sykdomshistorikk og levevaner kan KI lage en individuell tilpasset forebygging slik at personen ikke rammes av sykdommer som ellers ville oppstått.
- Mer om dette kan du høre i episoden Slik kan KI hjelpe oss med utfordringene i Helse-Norge (Spotify) av podkasten Smart Forklart. Du finner den også der du ellers laster ned podkast.