Til hovedinnhold
Norsk English

Norske Cartesian vant Nordic Innovation Award

To personer på en scene. En av dem holder en pris.
Norske Cartesian ble den første vinneren av Nordic Innovation award. Her mottar teknisk direktør Alexis Sevault prisen i København.
Trondheimsbedriften Cartesian vant den nyopprettede Nordic Innovation Award under finalen i København i dag. Prisen, som deles ut av patentverkene i Sverige, Danmark, Finland, Island og Norge, fremhever nordiske bedrifter som utvikler løsninger for en mer bærekraftig fremtid.

Cartesian har utviklet en termisk boks som lagrer overskuddsvarme og -kulde. Løsningen gir brukerne mulighet til å fordele energibruken gjennom døgnet, noe som reduserer både energiforbruk og CO₂-utslipp i næringsbygg.

Selskapet bygger på forskning fra SINTEF og NTNU, og teknologien er delvis utviklet gjennom forskningssenteret HighEFF. Etter teknologioverføring fra SINTEF TTO, og med videre finansiering fra flere investormiljøer, er selskapet i gang med å etablere seg i det europeiske markedet. Det har allerede anlegg i drift i Norge og Frankrike, og planlegger ytterligere vekst i Europa og USA.

Et av anleggene er installert hos REMA 1000 i Mjøndalen. Her brukes det termiske batteriet til å lagre energi når strømmen er billigst, og avlaste strømnettet i perioder med høyt forbruk. Erfaringene fra anlegget viser hvordan teknologien kan bidra til lavere energikostnader og redusert klimaavtrykk i dagligvarebransjen.

– Cartesian viser hva som er mulig når forskning og industri samarbeider om konkrete utfordringer. Teknologien gir en ny og effektiv måte å lagre energi på, som gjør energisystemet mer fleksibelt og robust. Det er akkurat slike løsninger vi trenger for å lykkes med energiomstillingen, sier Petter Røkke, forskningssjef i SINTEF Energi.


Om løsningen:

Thermal Box lades med varme eller kulde når tilgangen på energi er god og kraftprisen er lav. Energien hentes ut igjen på dagtid når behovet for oppvarming eller kjøling er størst, og når kraftprisen er høy. Dette bidrar til å redusere energiforbruket med 10 %, energikostnadene med 20 %, spisslastbehovet med minst 30 %, og reduserer investeringer i kulde- og varmeanlegg. Teknologien bidrar til lavere utslipp av CO₂ gjennom mer effektiv energiutnyttelse. I tillegg reduserer dette behovet for ny nettutbygging og gir flere tilgang til energi innenfor eksisterende nett og infrastruktur. De benytter 100 % bærekraftige og resirkulerbare materialer.


 

Utforsk fagområdene

Kontaktpersoner