Til hovedinnhold
Norsk English

SINTEF 75 år: Teknologi som former livene våre

SINTEF forsker på alt fra kreftmedisin til strømnett. Foto: Geir Mogen/SINTEF
Fra utviklingen av airbag, karbonfangst og pasientregistre til mobilteknologi som binder verden sammen – SINTEF har i 75 år vært en drivkraft bak teknologi og innovasjon som preger hverdagen vår.

Mandag 27. januar markerer vi i SINTEF vårt 75-årsjubileum. Historien om SINTEF er en fortelling om livsviktig teknologi som har formet Norge og hatt stor betydning i verden. Fra vår beskjedne start som et lite oppdragskontor for Norges tekniske høgskole (NTH/dagens NTNU) har SINTEF vokst til å bli et av Europas største uavhengige forskningsinstitutter. 

Sammen med våre samarbeidspartnere, næringsliv, universiteter og offentlig sektor, har våre eksperter og avanserte laboratorier vært med på å skape enorme verdier for både bedrifter og samfunnet: Fra industrialiseringen etter krigen og de store innovasjonene som gjorde det norske oljeeventyret mulig, til Byggforskserien og de mikroskopiske kulene som bekjemper kreft og AIDS.

I dag utvikler vi nye høyteknologiske bedrifter, og bidrar med teknologi og løsninger til omstilling og konkurransekraft i det grønne, digitale og sirkulære skiftet som hele samfunnet må gjennomføre.

– Jubileet vårt er en feiring av det vi har oppnådd, for å rette søkelys på at forskning for innovasjon vil bli enda mer nødvendig for å løse fremtidens utfordringer, sier konsernsjef i SINTEF, Alexandra Bech Gjørv.

To kvinner står og jobber på et laboratorium.
Med «miljøbriller» på fulgte SINTEF med norske aluminiumverk i flere tiår. I starten målte man blant annet fluorinnholdet i biologisk materiale fra områder rundt verkene. Til å begynne med hadde analyselab’en rundt 40 store destillasjonsoppsatser. I 1972 ble arbeidet overtatt av et instrument som var basert på forbedret datateknologi. Senere utviklet SINTEF et PC-styrt system for slike analyser. Foto: Knut Bakken/SINTEF

Boklansering

Som en del av markeringen lanseres historieboken «Teknologibyggerne» som forteller om SINTEFs reise fra det gamle Kjelhuset på Gløshaugen i Trondheim, til å bli en global aktør innenfor forskning og innovasjon. Boken gir innsikt i både teknologiske gjennombrudd og de menneskene og samarbeidene som har gjort det mulig.

– Boka viser hvordan SINTEF og vår hovedsamarbeidspartner, NTNU, er vevet inn i norsk innovasjonshistorie, i et tett samspill mellom problemeiere, løsningsleverandører, forskning og myndigheter, og dette vil bidra til forståelse for hvordan vi kan bruke kunnskap og teknologi til å møte fremtidens utfordringer, sier Bech Gjørv.

Lanseringen av historieboken finner sted på Litteraturhuset i Trondheim den 28. januar klokken 19, og på Litteraturhuset i Oslo den 13. februar klokken 19.

Begge arrangementene byr på refleksjoner og spennende samtaler mellom forfatterne, politikere og representanter fra FoU-sektoren og næringslivet.

Radioteknologien som bærer signalene til og fra mobilen din, ble skapt av SINTEF og dagens Telenor. Takket være det norske bidraget, klarer fjellrike land som Norge seg med færre basestasjoner enn de ellers ville trengt. SINTEF-medarbeiderne på bildet var en kort stund «forskningsavdelingen» i et norsk konsortium som skulle utvikle og produsere basestasjoner og telefoner. Foto: Jens Petter Søraa/SINTEF

 

En vandring gjennom norsk teknologihistorie

Tirsdag 28. januar kl. 11 åpner utstillingen «SINTEF - 75 år med teknologi for et bedre samfunn» på Realfagsbiblioteket på NTNU Gløshaugen. Her kan du vandre mellom tekst- og bildeplakater som viser noe av det vi har skapt sammen med kundene våre gjennom historien vår.  

Du får innblikk i 20 historier som viser at oppfinnelser, produkter og tjenester fra SINTEF bidrar til å gjøre samfunnet – og folks hverdagsliv – bedre.  

Her er alt fra rør på havbunnen som har gitt Norge milliardinntekter, til skreddersydde nanomedisiner, gode byggeløsninger, CO2-fangst og dyrking av mat i verdensrommet. 

På utstillingsåpningen får du også sjansen til å møte flere av dem som har skapt resultatene vi viser fram. 

Utstillingen blir også å se på flere av SINTEFs lokasjoner rundt om i Norge. I juni vil den i tillegg dukke opp i en utendørsversjon i Trondheim sentrum.  

Kontaktpersoner