Øyvind Skreiberg er en av hovedforfatterne av rapporten om kortlevde klimadrivere, med ansvar for kapittelet om stasjonær forbrenning.
– Kortlevde klimadrivere, som svart karbon og flyktige organiske forbindelser, bidrar direkte eller indirekte til økt global oppvarming og kan også føre til lokal, helseskadelig forurensning. Stasjonær forbrenning er en kilde til slike utslipp, sier Øyvind Skreiberg.
– Samtidig er det andre kortlevde utslippskomponenter som bidrar til dannelse av forurensende partikler som også har en kjølende effekt. Å få en best mulig global oversikt over slike menneskeskapte utslipp og deres klimapåvirkning er viktig, sier han.
FNs klimarapporter utarbeides av FNs klimapanel (IPCC). Disse rapportene brukes som beslutningsgrunnlag for myndigheter og politikere globalt, og de publiseres omtrent hvert 5.–7. år. Rapporten om kortlevde klimadrivere skal leveres i 2027
– Jeg ser frem til å bidra til IPCCs metoderapport om kortlevde klimadrivere. I min daglige rolle som sjefforsker jobber jeg tett med forskere og industrien for å utvikle bærekraftige løsninger og redusere utslipp. Å bidra til IPCC-rapporten er en mulighet til å utnytte denne kunnskapen til å forbedre nasjonale utslippsregnskap og påvirke klimapolitikk – og potensielt fremskynde omstillingen til et nullutslippssamfunn, siden rapporten skal gi praktisk veiledning for verdens land i arbeidet med å beregne utslipp av kortlevde klimadrivere i sine nasjonale utslippsregnskap, sier Øyvind Skreiberg.
Norges bidrag til å nå klimamålene
– Norge skal nå klimamålene våre. Rapportene fra FNs klimapanel inneholder den fremste kunnskapen verden har om klimaendringene. De gir Norge og resten av verden et viktig grunnlag for å nå målene i Parisavtalen. Jeg er stolt over at fire klimaforskere og eksperter fra Norge er plukket ut til å delta i dette viktige arbeidet fremover, sa klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.
To forskere med norsk tilknytning – Marianne Tronstad Lund (CICERO) og Håkon Frøysa Skullerud (SSB) – bidrar til rapporten sammen med Skreiberg. I tillegg er Stefan Sobolowski (UiB, Bjerknessenteret for klimaforskning) valgt som medforfatter i den kommende IPCC-rapporten om byer og klimaendringer.
FNs klimapanel mottok totalt rundt 1600 nominasjoner av forfattere fra hele verden til de to rapportene. Til slutt ble litt over 100 valgt for metoderapporten og 87 for rapporten om byer og klimaendringer.
– Dette er en stor anerkjennelse av forskere og eksperter med norsk tilknytning. Det viser at Norge har klimaforskere i verdensklasse, sier Anna von Streng Velken, direktør for klimaavdelingen i Miljødirektoratet.