Til hovedinnhold
Norsk English

Skade i bygningen? SINTEF kan bistå

Henning Kleiv Karlsen fra SINTEF monterer fuktsensorer på betonggulvet i et parkeringsanlegg. Selv om bygget er relativt nytt, mangler det sluk. Foto: Kathrine Nitter
Lang og bred erfaring er nyttig både når man skal finne årsaken til en byggskade og løse problemet.

Vi er i en parkeringskjeller på Vollebekk i Oslo. Bygget er ikke mange årene gammelt, men borettslaget opplever allerede problemer med parkeringssystemet og konstruksjonen grunnet fukt.

Rådgiver Øyvind Lødemel og ingeniør Henning Kleiv Karlsen fra SINTEF er på befaring, og skal blant annet sette opp sensorer for logging av inneklima og fuktforhold gjennom vinteren.

Dette er ikke et uvanlig oppdrag. Mange nye parkeringsanlegg mangler sluk, selv om det er anbefalt.

Når snø og is dras inn og smelter, slipper ikke vannet ut igjen. Da kan det fort oppstå skader og dårlig inneklima. Ikke minst er det kjedelig om man må ha på langstøvler for å komme seg inn og ut av bilen.

Tre av fire er fuktskader

Faktisk er hele tre av fire skader på bygg fuktskader. Disse kan oppstå på grunn av vannlekkasjer, luftlekkasjer, byggfukt og kondens.

Andre byggskader kan være knyttet til selve konstruksjonen, plasseringen og ytre miljø, for eksempel lastpåvirkning, klimapåkjenninger og setninger i grunnen.

Så hva skyldes alle byggskadene?

– Skadebildet er sammensatt. Det er ikke slik at de fleste skadene oppstår ved uforutsette hendelser, ekstremvær eller feil bruk. Årsaken er som regel feil prosjektering eller utførelse, forteller forskningsleder Monica Strøm Nodland i SINTEF.

Det beste er å forebygge

Byggskader koster eiere, forsikringsselskap og samfunnet store summer hvert år. Derfor er det viktig å både forebygge, og å analysere skaden hvis den først har oppstått.

Den sikreste måten å unngå byggskader på er å planlegge godt og bruke kjente prinsipper og dokumenterte materialer.

Klimatilpasning, stedstilpasning og detaljprosjektering er også viktig for å unngå byggskader. I tillegg kommer riktig bruk av bygningen.

SINTEF tilbyr byggteknisk spesialrådgivning som et forebyggende tiltak mot byggskader.

– Metodene vi bruker er befaringer, dokumentgjennomgang, beregninger, analyser, simuleringer, feltmålinger og laboratorieprøvning, sier Strøm Nodland.

Kundene er alt fra byggherrer til entreprenører, borettslag og sameier.

Manglende sluk i parkeringsanlegg kan medføre at vann blir liggende og forårsaker skader. Foto: SINTEF

Avdekker skadeårsak og forslag til utbedring

I over 60 år har SINTEF kartlagt byggskader i Norge. Forskningsinstituttet analyserer skader på alt fra småhus til avanserte industri- og næringsbygg.

– I skadeanalyser avdekker vi skadeomfanget og vurderer hvilke konsekvenser skaden har. Selve skadeårsaken finner vi oftest ved å foreta en befaring av skadestedet. I tillegg vurderer vi dokumentasjon, tegninger og beregningsgrunnlag, forteller Strøm Nodland.

– Vi utfører målinger i de skadde konstruksjonene, og tar ut prøver for analyse i våre laboratorier ved behov. Oppdragene ender i en grundig skaderapport, som beskriver skadeårsak og prinsippforslag til utbedring.

Tilstands- og skadeanalyser gir også underlag for godkjenningskriterier for ulike produktkategorier, samt anvisninger i Byggforskserien. 

Henning Kleiv Karlsen monterer måleutstyr mens Øyvind Lødemel følger med. Foto: Kathrine Nitter/SINTEF

SINTEF tar oppdrag innen:

  • Fuktskader (lekkasje og kondens)
  • Luft- og varmetransport
  • Støyproblemer
  • Inneklimavurderinger
  • Konstruksjonsoppbygning
  • Gulv – gulvbelegg, gulv på grunn, gulvvarme
  • Vegg – fasade, yttervegg, vindu og dører
  • Tak, terrasse og uteanlegg – glasstak
  • Bad, våtrom og badeanlegg
  • Kledning og overflatebehandling
  • Fundamentering og grunnmurer
  • Konstruksjoner i tre, stål, mur og betong
  • Ventilasjons- og sanitæranlegg
  • Parkeringsanlegg og kjellere
  • Verneverdige bygninger

Trenger du mer kunnskap og inspirasjon til robuste og bærekraftige løsninger? Meld deg på SINTEFs byggskadedag 23. jaunar 2025!

 

 

Kontaktpersoner