Til hovedinnhold
Norsk English

Skadeanalyse kan dempe konflikter

Silikonfuger rundt gjennomføringer som løsner slik at vann trenger inn
Silikonfuger rundt gjennomføringer som løsner slik at vann trenger inn. Foto: Fredrik Slapø
SINTEF har analysert byggskader i 60 år, og vi kjenner tvistene som kan oppstå i kjølvannet av en skade. Vår erfaring er at en grundig og nøytral sakkyndig vurdering kan hindre unødvendig eskalering av konflikten.

Rettstvister som følge av byggskader er dessverre vanlig. Partene har ofte vesentlig forskjellig syn på saken, og får noen ganger bekreftet egen sak via rapporter som ikke framstår helt nøytrale, eller har et begrenset fokus. Da er det fare for unødig eskalering av konflikten, og partene kan, uten å være klar over det, pådra seg stor økonomisk risiko. 

I slike tilfeller vil sakkyndige skadesaksrapporter fra SINTEF være en god investering for alle parter fordi: 

  • Grundige og nøkterne rapporter tar ned risikoen; redusert risiko er et gode for alle parter.  
  • Tekniske forhold blir ikke lenger er en del av konflikten. Det bidrar til at en mekling kan lykkes, at en tingrettsdom har mindre sannsynlighet for å bli anket, og at partene kan spare sakskostnader. 

SINTEFs rolle i skadesaker 

Vår rolle som sakkyndige i skadesaker er å uttale seg oss det faktiske og det tekniske.  

  • Vi beskriver observerte løsninger og vurderer dem gjerne opp mot våre anbefalinger i Byggforskserien.  
  • Vi beskriver avvik mellom den faktiske løsningen og Byggforskserien, samt observerte symptomer, lovkrav og standardbeskrivelser.  
  • Der det er aktuelt, kan vi beskrive konsekvensen av å ikke utbedre.  
  • Ofte beskriver vi også prinsipper for utbedring.  

Det hender også at vi må skuffe en kunde og si «dessverre, dette er ikke slik dere trodde», eller «her kan vi ikke bestemme en entydig årsak til skaden». 

Vi er ikke jurister eller økonomer 

SINTEF gir ikke juridiske råd i skadeoppdrag, vi har rutiner som skal sikre at våre rapporter ikke tråkker juristene på tærne.  

Vi uttaler oss ikke om et forhold er en mangel; det må partene eller juristene bestemme. Vi prosjekterer ikke og kan ikke ha rollen som ansvarlig prosjekterende. Vi er bevisste på å ikke påstå at noe er god eller dårlig utførelse, eller at det er stygt eller pent. Også økonomi og prising av skader og utbedringer unngår vi å uttale oss om. 

60 års erfaring med skadesaker 

Våre rutiner for skadesaker er basert på 60 års erfaring. Vi oppfordrer alltid kundene våre til å informere eventuelle motparter om at vi er engasjert, og invitere dem til å delta på befaring og til å kunne komme med opplysninger direkte til oss. Vi krever da også i mandatet at vi får gjøre en grundig vurdering av hele saken og vil avvise oppdraget dersom vi mener at mandatet ikke er egnet til å gi et godt inntrykk av hele situasjonen. Vi har ofte oppdrag for én av partene i en skadesak, men det forekommer også at partene i fellesskap engasjerer oss. 

Rapportene vi leverer er alltid signert av minst én forfatter, en kvalitetssikrer og en prosjekteier. Våre fagpersoner jobber ikke bare med skadesaker; vi skriver også i Byggforskserien, holder kurs, deltar i forskningsprosjekter, gjennomfører laboratorieprøving av løsninger og materialer. Vi fungerer også som fagkyndige meddommere og vitner, samt meklere.  

Hvis forsøk kan avklare saken, har vi laboratorier som utfører det meste selv. Hvis vi ikke har nødvendige fasiliteter, samarbeider vi med andre institutter og institusjoner for å tilby prøving. 

Kontaktperson