Til hovedinnhold
Norsk English

Slik sikrer du god overvannshåndtering i småhusområder

Bildet viser regnbed og infiltrasjonsgrøft, som kan brukes som flomvei under ekstreme nedbørshendelser. Foto: SINTEF
En ny veileder fra SINTEF beskriver valg og drift av overvannsløsninger i boligstrøk. Den kan også brukes av personer uten fagbakgrunn.

Bygg og infrastruktur må tåle større klimapåkjenninger enn før. Mer regn gir både fuktpåkjenninger på bygg og økt fare for flom og skred. Det krever bedre planlegging og bedre løsninger.

En del av løsningen er lokal overvannshåndtering. Blågrønne løsninger, også kalt naturbaserte løsninger, handler om å bruke naturens prosesser for å håndtere regn og overvann på overflaten og å la vannet være en ressurs i landskapet sammen med vegetasjon.

Må planlegges tidlig

Den nye veilederen tar opp de mest relevante metodene for lokal overvannshåndtering i småhusområder, og viser hvordan man går fram for å planlegge, velge og drifte slike løsninger.

– Klimatilpasning er en viktig del av boligutviklingen, og gode overvannsløsninger må inn tidlig i planleggingen. Denne veilederen gir bransjen et verdifullt verktøy for å ta bedre beslutninger og finne praktiske løsninger, sier teknisk sjef Snorre Bjørkum i Norgeshus, som har vært med i prosjektet.

Veilederen henvender seg til entreprenører, boligutviklere og -produsenter. Den fungerer som en håndbok for personer som ikke nødvendigvis har fagbakgrunn innen VA, og gir råd for valg og implementering av løsninger som er tilpasset målgruppen.

Lett å få oversikt

– Overvannsløsninger må alltid dimensjoneres av fagpersonell, grunnet faren for skade på boliger og infrastruktur. Som et minimumskrav må fagpersonell kvalitetssikre dimensjoneringen, understreker forretningsutvikler Stian Bruaset i SINTEF.

For å gjøre veilederen praktisk anvendelig, er det tekniske aspektet lagt på et nivå som gjør det lett å få oversikt over de ulike metodenes fordeler, ulemper, kvaliteter og funksjon.  

Veilederen er utarbeidet i innovasjonsprosjektet "Verktøykasse for klimatilpasning av boliger", som ledes av Norgeshus. I prosjektet er det utviklet ulike verktøy for klimatilpasning av boliger og uteområder.

– Forskningsprosjektet vi har hatt med SINTEF og gode partnere fra bransjen, har gitt oss verdifull innsikt. Dette vil bidra til at vi bygger mer bærekraftige og robuste boliger for fremtiden, sier Bjørkum.

Du finner veilederen her: Etablering av lokale overvannsløsninger i småhusområder

Illustrasjonen viser åpne og lokale løsninger for å håndtere overvann. Ill.: SINTEF

Prosjektinformasjon

Prosjektvarighet:

01.01.2020 - 31.12.2024

Kontaktperson:

Lars Gullbrekken

Utforsk fagområdene

Kontaktperson