Til hovedinnhold
Norsk English

Krav for bærekraftig havbruk var tema på årets TEKSET

Fornøyde arrangører som fikk TEKSET av stabelen for tolvte gang, her representert ved  Deni Ribičić, Stine Wiborg Dahle og Roman Netzer fra SINTEF Ocean.
Deltakelsen på årets TEKSET var rekordhøy og viser at oppdrettsnæringen har behov for en arena for faglig utbytte og som diskusjonsarena. Årets tema var ulike krav for en bærekraftig utvikling av settefisknæringen.

Næringen har mange krav fra ulike myndigheter som den skal forholde seg til, og flere ventes eller kommer endres; det handler for eksempel om fiskehelse og velferd, biosikkerhet og klimaavtrykk. Havbruksnæringen er også avhengig av folks tillit. 

- Til TEKSET kommer settefiskprodusenter, men også andre ledd i verdikjeden som vil lære og forstå helheten, forteller Stine Wiborg Dahle, prosjektleder fra SINTEF Ocean, som er en av arrangørene. 

Konferansen har en programkomite med representanter fra blant annet oppdrettsnæringen, og på den måten er temaene som diskuteres næringsrelevant og noe som alle er opptatte av. I tillegg er andre aktører i næringa med i komiteen, som gjør at vi kan tilby et variert program. 

- TEKSET er definitivt møteplassen for den som vil få med seg siste nytt i næringen, mener Stine. Det skjer svært mye i den landbaserte næringen så det gjelder å henge med. 

Mange mennesker i salen på Clarion Brattøra hotell i Trondheim
Fullsatt på årets Tekset som ble arrangert 4. -5 . februar med over 415 deltakere på plass.


Noen av temaene som ble diskutert over de to dagene i starten på februar handlet blant annet om det er mulig med god fiskehelse og vekst i næringa samtidig, hvordan skal vi bedre fiskevelferden i settefisk og hvilken rolle spiller vask og desinfeksjon for smittespredning? Hvilke krav stilles for at fisken skal komme frisk og trygt frem til merden, og lykkes vi med postsmoltstrategiene? I tillegg var det foredragsholdere fra helt andre bransjer enn havbruk, som tok opp tema som etikk og filosofi bærekraft og innovasjon. 

På fagprogrammet fantes det altså noe for alle deler av næringen, noe deltakerlisten vitnet om. Her kunne man treffe aktører fra hele landet; fra rognleverandører til matfiskprodusenter, brønnbåtredere, forskere og myndighetsrepresentanter. Muligheten til å utveksle kunnskap og erfaring var noe som ble satt pris på av mange. 

Utstillingsområde i vrimledeleb på hotell Carion Brattøra i Trondheim.
Tekset har både et faglig program og en messedel hvor det i år var hele 42 utstillere med.



Årets TEKSET er den tolvte i rekken og samler folk fra oppdrettsnæringen, leverandører, forvaltning og forskning. Konferansen trekker stort sett fulle hus hvert år, noe som vil si i overkant av 400 deltakere. TEKSET kombinerer en faglig del med en messedel hvor hele 42 utstillere var på plass denne gangen. I tillegg kommer diskusjoner, innsikt og nettverksmuligheter for alle aktører innen settefisknæringen. 

 4 på TEKSET 

Julia Buhaug fra Lerøy Seafood Group

Julia Buhaug, Lerøy Seafood Group 
- TEKSET er nok den eneste konferansen i Norge som samler alle deler av oppdrettsnæringen. Mange forskjellige innlegg gjør at den er interessant for mange, og årets tema ‘Krav for bærekraftig havbruk’ treffer godt, synes jeg. Kombinasjonen av det faglige innholdet, aktuelle tema, deling av erfaringer og det at jeg blir kjent med folk som har ulike innfallsvinkler er veldig bra.
 

Jan Roger Husby, fra Sparebank 1, Midt-Norge

Jan Roger Husby,  SMN 1 
-Sparebanken Midt-Norge har tett kontakt med både settefisk- og oppdrettsnæringen, og her på TEKSET får vi med oss strømningene i bransjen. Deltakelsen setter oss i stand til å gjøre bedre vurderinger av prosjekter som ønsker finansiering fra oss. Det er ingen andre arenaer som tilbyr både en bredde i tillegg faglighet over en og en halv dag, mener jeg.  

Alexander Figenschou fra NMBU

Alexander Figenschou, NMBU 
-TEKSET er en veldig relevant arena for mitt arbeidsområde, og jeg er også en av foredragsholderne. I mitt arbeid undersøker jeg hvordan det vi gjør med settefisken påvirker laksen senere. Vi ønsker jo at laksen skal takle det miljøet den er i best mulig. Det er bra når folk i salen er interesserte og stiller spørsmål. 


 

Steinar Eriksen og Christian Johansen fra Norsk lut

Steinar Eriksen og Christian Johansen, Norsk lut 
-Vi deltar på TEKSET for å holde oss oppdatert og treffe kundene våre. I denne bransjen skjer med mye hele tiden og konferansen gir oss mulighet til å få med seg utviklingstrender og nye gjennombrudd. Kombinasjonen av faglig input og møteplass gjør at det føles veldig matnyttig å være her. 


TEKSET ble etablert i 2014 av SINTEF, hvor tanken var at tida var inne for et økt fokus på innovasjon i settefiskanlegg. TEKSET ble deretter videreutviklet i nært samarbeid med næringsklynger, næringa selv og andre bidragsytere. I dag er TEKSET Norges største, årlige konferanse for settefisknæringa. 

Utforsk fagområdene

Kontaktperson