Til hovedinnhold
Norsk English

Utvikler banebrytende teknologi for CO2 fangst fra luft

Removr planlegger å bygge et DAC-anlegg på Hellisheidi på Island. Illustrasjon: Removr
Fangst av CO2 direkte fra luft, såkalt Direct Air Capture (DAC), vil spille en avgjørende rolle for å redusere CO2-innholdet i atmosfæren. Removr, en norsk utvikler av storskala løsninger for fangst, tar neste steg mot kommersialisering med finansiering fra Enova og hjelp fra SINTEF.

Siden 2022 har Removr samarbeidet med SINTEF for å utvikle en bærekraftig og kostnadseffektiv storskala DAC-teknologi. Removr tar nå et viktig steg mot realisering av storskala løsninger for fangst av CO2 fra luft ved bygging av et pilotanlegg.

I prosessen fanges CO2 av zeolitter, et porøst materiale (sorbent) som trekker til seg CO2-molekylene i porene. Materialet er velegnet for industriell bruk; produseres i dag i stor skala, er ikke giftig og har lang levetid.

Vi er svært glade for å jobbe med SINTEF på dette banebrytende prosjektet. SINTEF er et verdensledende kompetansemiljø på karbonfangst og vi tror at dette pilotprosjektet vil være et avgjørende skritt mot en kommersiell storskalaløsning for karbonfangst, sier Einar Tyssen, leder av Removr.

SINTEF har jobbet med zeolitter for bruk i olje- og gassindustrien siden 1990-tallet. I dette arbeidet har SINTEF etablert gode simuleringsverktøy som nå skal valideres for bruk av zeolitt til karbonfangst fra luft og fra avgasser med opp til 1% CO2-innhold. Sistnevnte inkluderer elektrolyseprosessen i aluminiumsindustrien, som i dag ikke har en effektiv karbonfangstløsning.

Forskningsdirektør ved SINTEF, Duncan Akporiaye og leder av Removr, Einar Tyssen. Foto: SINTEF

Piloten Genesis

I SINTEFs lokaler i Oslo skal forskere fra SINTEF og ingeniører fra Removr kvalifisere de siste delene av teknologien og gi viktig kunnskap om materialer, energiforbruk og dimensjonering. Prosjektet har fått navnet Genesis, har en total kostnad på 56 millioner kroner og ventes å stå ferdig for første demonstrasjon høsten 2025.

Det er spennende å jobbe tett sammen med Removr for å utvikle ledende teknologiløsninger for direkte fjerning av CO2. Prosjektet er et godt eksempel på hvordan SINTEF kan bidra i den kritiske piloteringsfasen for at norsk teknologi skal raskere tas i bruk, forteller Duncan Akporiaye, forskningsdirektør i SINTEF Industri.

For å nå 1,5-målet må vi å fjerne mye mer CO2 fra atmosfæren enn det vi slipper ut. Med dagens teknologi er DAC en dyr og energikrevende metode for å fjerne CO2 fra luften. Derfor må teknologien utvikles og gjøres billigere, slik at den kan brukes i større skala. DAC-teknologien kan brukes til å fange opp CO2 både fra industrigasser med lave konsentrasjoner og direkte fra luften rundt oss. Det er grunnen til at Enova støtter dette pilotprosjektet, sier Karianne Stræte Resell, seniorrådgiver ved Enova.

Internasjonal ekspansjon

Removr vil skalere opp teknologien internasjonalt og er invitert inn som partner i en av de store DAC-hubene i USA. Der planlegger selskapet et anlegg som er dimensjonert for å fange rundt 50 tusen tonn CO2 per år direkte fra lufta. Removr jobber også aktivt med prosjekter i både Canada, på Island og i Norge.

Fangstprosessen i Removrs DAC-anlegg

I Removrs anlegg blåser store vifter først luft gjennom en tørkeenhet der mesteparten av vannet fjernes i en passiv tørkeprosess. Deretter kjøles luften i store varmevekslere hvor den tørre luften føres over zeolitten. CO₂ -molekylene adsorberes i porene til materialet og når sorbenten er mettet med CO₂, varmes den opp og ren CO₂ frigjøres.

I Removrs anlegg er tørke- og fangstprosessen optimalisert og prosessvarmen effektivt gjenbrukt i en energieffektiv syklisk prosess. Anlegget krever kun fornybar elektrisitet, og har ikke behov for vann, naturgass/hydrokarbon, ekstern varme eller andre eksterne energikilder. Det brukes heller ikke skadelige kjemikalier eller kritiske mineraler.

Fanget CO₂ lagres permanent under jorda. På Island har Removr arbeidet tett med partneren Carbfix for lagring av CO₂ i de geologiske undergrunnsformasjonene på øya. Carbfix har utviklet denne teknologien siden 2006. Naturlig tar denne prosessen mange år, men Carbfix har fremskyndet prosessen slik at det nå tar bare to år før CO₂ er omdannet til stein og sikkert lagret i mange tusen år.

Utforsk fagområdene

Kontaktpersoner