
Solceller på flate tak krever nøye planlegging
Solcelleanlegg på flate kompakte tak blir stadig vanligere, men krever nøye planlegging og samhandling mellom flere fagmiljøer.
Solcelleanlegg på flate kompakte tak blir stadig vanligere, men krever nøye planlegging og samhandling mellom flere fagmiljøer.
Vi treng vindauge for dagslys og utsyn. 20 år med testing viser forbetringar, men regntettheit er framleis ei utfordring i norsk klima.
SINTEF har analysert byggskader i 60 år, og kjenner tvistene som kan oppstå i kjølvannet av en skade. Vår erfaring er at en grundig og nøytral sakkyndig vurdering kan hindre unødvendig eskalering av konflikten.
I fjor ble det rapportert om totalt over 90 000 vannskader i Norge. Byggefeil og klimaendringer får skylden. Nå vil SINTEF ha endring.
Lang og bred erfaring er nyttig både når man skal finne årsaken til en byggskade og løse problemet.
SINTEF tester ulike veggvarianter i laboratoriet, og rehabiliterer du et gammelt trehus, kan det hende du kan hjelpe forskerne.
Vi skal fortsette å bygge moderne boliger – også de med flate tak. Men klimaendringene vi står oppe i krever nye løsninger, nye materialer, riktig dokumentasjon og at vi ikke glemmer overvannshåndtering.
Små endringer på et velfungerende kaldt loft kan gi store kondens- og muggsoppskader. For å hindre skader er det viktig å velge riktige materialer og utbedringsløsning.
Når solcellepaneler erstatter taktekning eller kledning, kalles det bygningsintegrerte solceller. De må oppfylle samme bygningstekniske krav som elementene de erstatter, blant annet til fuktsikkerhet.
Når studenter, forskere og næring går sammen om å klimatilpasse boligene våre, finner de løsninger som ikke ellers hadde vært like åpenbare.
Naturbaserte løsninger har mange fordeler når vi skal tilpasse oss et klima i endring.
En ny rapport fra SINTEF viser hvordan slake, luftede tretak med innvendig nedløp for takvannet kan utføres.
Riss og deformasjoner i trekonstruksjoner blir med jevne mellomrom reklamert på som konstruksjonsfeil. Det er det ikke alltid.
En ny anvisning i Byggforskserien beskriver oppbygningen av slake, luftede tretak med utvendig nedløp for vannavrenning.
Å ha en god fuktsikkerhetsstrategi for trebygninger kan være et akseptabelt alternativ til værbeskyttet bygging med telt, viser forskning. Men en slik strategi krever mye overvåking, vurdering og validering.
Kjennskap til teipprodukter og deres egenskaper er avgjørende for å få god lufttetthet i bygg. En ny rapport gir oversikt over resultater fra omfattende forskningsarbeid.
Slagregn, altså regn som vinden driv inn mot ei vertikal flate, utgjer normalt den tøffaste klimapåkjenninga på fasadar i Norge. Byggforskserien er oppdatert med nytt slagregnskart og nye klimadata for regnpåkjenning.
Nye beregninger og laboratoriemålinger gir grunnlag for råd om sperresjikt mellom massivtreelementer og utenpåliggende isolasjon.