En ny rapport beskriver bakenforliggende årsaker basert på intervju med ansatte som har opplevd rømmingshendelser i perioden 2015-2017. Menneskelige og organisatoriske faktorer er relevante i forbindelse med organisering både ute på oppdrettsanleggene og på ledelsesnivå i oppdrettsselskapene. Intervjuene viser at bakenforliggende årsaker til rømming kan være knyttet til:
- Menneskelige faktorer, kommunikasjon og samhandling
- Planlegging og ansvarsfordeling
- Bemanning og arbeidstid
- Opplæring
- Valg og vurderinger i tidligfase
- Prosedyrer og rutiner
- Erfaringsoverføring og læring
- Økonomi og regulering fra myndigheter
Rapporten presenterer forslag til tiltak, inkludert årsakskategorier for menneskelige og organisatoriske faktorer som oppdrettere kan bruke i intern opplæring og granskning av ulykker.
Rapporten er skrevet i forbindelse med prosjektet Kunnskap og metoder for å forebygge rømming, finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering (prosjektnummer 901295).