Lasersveising og hybridsveising er nå et aktuelt alternativ for økt produktivitet og enorme kostnadsbesparelser. Hybrid er betegnelsen på prosessen med kombinert MIG/MAG og laser. Lasersveising muliggjør sveisehastigheter på opptil 10 m/min, noe som er betydelig raskere enn ren MIG/MAG. Hybrid sveising kan brukes på tykkere materialer, der en sveisehastighet på opptil 2-3 meter per minutt kan oppnås.
Laserstasjonen er den første i sitt slag i Norge
- Et industriland som Norge må ha laserkunnskap for å utvikle nye sammenføyningsmetoder, sier Erik Vännmann i Permanova Lasersystem AB.
Erik Vännmann. Foto: Permanova Lasersystem AB
Buesveising har historisk blitt brukt til sveising i verftsindustrien, olje- og gassindustrien. De mest produktive av disse sveiseanleggene har vært aktive i Norge de siste 30-40 årene og inkluderer betydelig pulverbuesveising av plater og langsgående sømmer på rør, og MIG/MAG/rørsveising i posisjon.
Tidlig på 2000-tallet kom høyeffekts laser på markedet og skapte stor interesse internasjonalt. Fiberlasere med høy effektivitet gir dypere innbrenning og høyere effektivitet enn CO2- og Nd: YAG-lasere. SINTEF og NTNU investerer derfor i en 16 kW laserstasjon som er i stand til å utføre robotbasert laser og hybrid sveising. I tillegg kan sveising utføres så vel som overflate- og varmebehandling, som totalt gir mange muligheter til å drive forskning og innovasjon som gagner norsk industri og offentlig administrasjon.
Støttet av Forskningsrådet
Laserstasjonen er innkjøpt med støtte fra Forskningsrådet. Permanova Lasersystem AB er ansvarlig for levering og installasjon av alle komponenter og deler, inkludert sikkerhetssystemet.
Permanova har levert mange laserstasjoner til både institutter og industri. Unikt for denne stasjonen er den høye laserkraften som vil åpne for nye laserapplikasjoner i offshoreindustrien. Permanova har tilpasset integrasjonen av laserstasjonen og lasersikkerhetssystemet til den uvanlig høye laserkraften. Gustav Axelson, prosjektleder i Permanova, forteller at TCP, det vil si der laserstrålen befinner seg, blir overvåket og begrenset til tillatte retninger.
- Vi ser at muligheten til å teste laserteknologien virkelig åpner mange dører for nye bruksområder, mener Gustav Axelson.