Selskapet, som ble stiftet i 2012 basert på teknologi utviklet ved SINTEF, har nå sikret seg 37 millioner kroner i finansiering. Investinor står for halvparten av beløpet, resten kommer fra skandinaviske engleinvestorer, ansatte og eksisterende aksjonærer. Pengene skal brukes til å ta frem en prototype som skal testes på Akershus universitetssykehus. SpinChip tar sikte på å lansere nyvinningen på markedet i løpet av 2018/19.
Svar i løpet av minutter
Apparatet ligner på kaffekapselmaskinene i de tusen hjem, og den er omtrent like enkel i bruk.
Et lite stikk i fingeren, kapselen med blodprøven settes inn i apparatet og vips – i løpet av minutter – er svaret som kan redde liv klart. Og slik kaffemaskinen din tilbyr et vell av ulike smaker, sørger forskjellige typer kapsler for at apparatet kan utføre et bredt repertoar av analyser.
Det betyr at testene kan utføres der pasienten er: på legekontoret, ved sykehussengen eller på akuttmottaket.
Tidskritisk behandling starter tidligere
– En rask diagnose gjør at tidskritisk behandling kan starte tidligere. Alternativet er ofte å vente timer eller dager på å få et svar fra et sentralisert laboratorium, sier Lars Halvor Langmoen som er administrerende direktør i SpinChip Diagnostics.
I første omgang satser selskapet på en analyse som gir raskere svar på om pasienten har et hjerteinfarkt, som er en tilstand med diffuse symptomer. Teknologiplattformen skal gradvis utvikles til å dekke rask diagnostikk innen en rekke områder, som for eksempel akutte betennelser, kreft, allergi og kroniske sykdommer som diabetes.
I følge professor Lars-Olof Hansson, som er ansett for å være en nestor innen laboratorieanalyser i Sverige, leverer dagens pasientnære analyser av hjerteinfarkt for dårlig kvalitet sammenlignet med sentraliserte laboratorier. Derfor er ikke bruken utbredt.
– Rask svartid er ekstremt viktig, og hvert minutt er kritisk med tanke på å begrense skaden. SpinChip vil være den første aktøren med et produkt som faktisk tilfredsstiller brukerens krav. For pasienten kan det være forskjellen på å bli hjerteinvalid eller å bli frisk igjen, sier Hansson, som har mer enn 40 års erfaring fra de største sykehusene i Sverige på CV-en.
Raskt, enkelt og pålitelig
Svensken ble hentet inn som medisinsk rådgiver for selskapet, og han har blitt så begeistret av teknologien at han investerer 1,3 millioner av sparepengene sine. – Dette apparater er enestående og det mest spennende jeg har sett innen markedet for pasientnære analyser, sier Hansson.
– Tester har vist at apparatet kan levere samme kvalitet som vanlige laboratorier. Mens dagens pasientnære løsninger har et begrenset repertoar av analyser og ofte dårlig pålitelighet, åpner vår analyseplattform for at et mangfold av avanserte analyser kan gjøres raskt, enkelt og pålitelig, sier Lars Halvor Langmoen, administrerende direktør i SpinChip Diagnostics.
Marked på 50 milliarder
Det totale markedet for pasientnære analyser har allerede passert 50 milliarder kroner, og en sterk vekst er forventet fremover. I tillegg ser Langmoen for seg at SpinChips produkt vil kunne spille en nøkkelrolle i å overføre avanserte analyser fra laboratorier til pasientnære situasjoner.
─ SpinChip Diagnostics har potensial til å bli et stort selskap, og det liker vi. Denne emisjonen er bare starten, og når selskapet lykkes vil det bli et internasjonalt flaggskip for norsk medtech-industri, sier Ann-Tove Kongsnes, investeringsdirektør i Investinor.
– Jeg er imponert over de resultatene teamet i SpinChip har skapt siden vi etablerte selskapet, sier styreleder i selskapet Jostein Bjøndal fra SINTEF TTO. – Og når vi nå får inn flere kompetente og kapitalsterke eiere, vil vi kunne forsterke det gode arbeidet i selskapet ytterligere.
Slik virker apparatet
- En dråpe blod suges opp i en analysebrikke som ligner en kapsel. Et lite stikk i fingeren er nok.
- Kapselen inneholder alle virkestoffene som skal til for å sette i gang en reaksjonsprosess.
- Kapselen settes et lite instrument og bearbeides i en mikrosentrifuge.
- Resultatet av de kjemiske reaksjoner i kapselen leses av med et kamera. Den helautomatiserte analyseprosessen tar få minutter.
Fakta om SpinChip Diagnostic
- Teknologiutviklingen startet i 2008 da oppfinner Stig Morten Borch jobbet i SINTEF, og SpinChip ble etablert i 2012.
- Hovedeiere er SINTEF Venture III, Investinor og Hønefoss-bedriften Tronrud Engineering.
- Utvikler et nytt pasientnært apparat som analyserer blodprøver raskere og mer presist enn det legekontorer og sykehus i dag har mulighet til. Produktet gjør det mulig å flytte flere analyser fra sentrale laboratorier til pasientnære situasjoner, slik at blodprøver kan analysere på behandlingsstedet: legekontor, ved sykehussengen og på akuttmottak.
- Oppfinner og forskningsdirektør Stig Morten Borch har jobbet i bransjen i mer enn 30 år. Han ledet blant annet utviklingen av Nycomed/Axis-Shields analyseplattformer Nycocard og Afinion, og han var seniorforsker i SINTEF fra 2007 til 2013.
- Administrerende direktør Lars Halvor Langmoen kom fra ledelsen i solenergiselskapet NorSun, som tidligere er kåret til Norges raskest voksende teknologiselskap.
- Selskapet har sikret betydelig offentlig støtte gjennom Forskningsrådets BIA-program, SkatteFunn og flere mindre prosjekt med Innovasjon Norge.
- Er lokalisert i Oslo og har ti ansatte.