Innendørs støy

Dette vinduet viser all informasjon knyttet til lydveger og innendørs støyverdier for bygningen som er valgt i hovedvinduet. Innholdet vil automatisk oppdateres dersom en annen bygning velges.

(Klikk på et element i figuren for å gå direkte til det aktuelle avsnittet)

meny lydveger beskrivelse; støynivå spekter konstruksjonselement statuslinje

Menylinje

Menylinjen har følgende elementer:

Lydveger for situasjon...

Disse tabellene er de sentrale arbeidsredskapene i Støybygg, hvor lydveger opprettes ved å angi konstruksjonselementer og fasadepunkt. Det er en tabell for hver situasjon (også kalt romsituasjon). Hvilke tabeller (situasjoner) som vises kan velges av brukeren (Vis / Situasjoner i menyen). Tabellen har følgende kolonner:

For hver tabell er følgende knapper er tilgjengelig for å legge til, fjerne eller kopiere en lydveg:

Legger til en ny lydveg, med tomme (eller standard) verdier. Brukeren vil få spørsmål om hvilken kilde den nye lydvegen skal tilhøre. Operasjonen blir avbrutt dersom det velges en kilde som det ikke finnes noen fasadepunkt for, eller dersom de aktuelle fasadepunktene ikke har støyverdier for den aktuelle situasjonen som tabellen gjelder for.
Fjerner den valgte lydvegen.
Lager en kopi av lydvegen, med samme konstruksjonselement og areal. Brukeren vil få spørsmål om hvilken kilde den nye lydvegen skal tilhøre. Dersom dette er samme kilde som originalen, blir også kopiens fasadepunkt det samme som originalens. Dersom brukeren velger en annen kilde enn originalen, blir fasadepunktet satt til første passende fasadepunkt. Operasjonen blir avbrutt dersom det velges en kilde som det ikke finnes noen fasadepunkt for, eller dersom de aktuelle fasadepunktene ikke har støyverdier for den aktuelle situasjonen som tabellen gjelder for.

Synkronisering av lydveger

Synkronisering av lydveger innebærer at noen lydveger i lydveg-tabellene gjøres til "kopier" som er avhengige av andre lydveger. Kolonnene Ref. ID (referanse-ID) og Kobl. ID (koblings-ID) brukes for å synkronisere lydveger. Når en lydveg ("kopi") er synkronisert med en annen lydveg ("original"), så vil endringer i den originale lydvegen automatisk oppdatere kopien. Det vil ikke være mulig å redigere lydveg-kopien så lenge synkronisering er aktiv. Menyvalget Verktøy / Synkronisering PÅ/AV bestemmer om synkronisering er aktiv eller ikke.

Hensikten med synkronisering av lydveger er å forenkle arbeidet i tilfeller hvor det er store fellestrekk mellom lydveger for ulike kilder og/eller situasjoner. Nedenfor er det vist et eksempel og en oppskrift på hvordan dette kan brukes.

Sluttresultet er vist i figuren over. De "brune" radene kan ikke redigeres direkte, men vil alltid ha identiske verdier for konstruksjonselement, areal, R-justering og beskrivelse, som lydvegene de er avhengige av.

NB: Kolonnen Kobl. ID kan også redigeres manuelt av brukeren (når synkronisering av AV). Det gir mulighet for mer fleksible koblinger enn i eksemplet over, hvor den automatiske utfyllingen setter krav til opprinnelse og beskrivelse av fasadepunktene.

Beskrivelse av situasjon

Under hver av lydveg-tabellene er det et tekstfelt hvor brukeren kan legge inn en beskrivelse. Denne beskrivelsen gjelder for rommet i den situasjonen som tabellen representerer (romsituasjonen). Disse beskrivelsene er altså ikke de samme som i feltet Beskrivelse av bygningen for situasjon... i fanen Situasjonsdata i vinduet med informasjon om bygningen.

Støynivå

Denne rammen presenterer verdier for innendørs støy, på ulike måter.

Totalt støynivå i rommet

Denne fanen viser en tabell med total støy i rommet (altså summert over alle kilder), med en rad for hver situasjon. Disse støyenhetene vises i tabellen:

Støy i rommet (per kilde)

Denne fanen viser en tabell med støy i rommet, med en rad for hver kilde og situasjon. Støyenhetene er de samme som i Totalt støynivå i rommet.

To av kolonnene kan redigeres av brukeren:

Bidrag fra <kilde>

Denne fanen viser en oppsummering av bidragene til innendørs ekvivalentnivå (Leq) fra alle lydvegene, for kilden som fanen gjelder for. Oppsummeringene for de ulike situasjonene er presentert under hverandre.

Bidraget fra hver lydveg presenteres med Ref. ID til lydvegen, gitt i lydveg-tabellene, konstruksjonselements Elementkategori og Element-ID, samt selve bidraget. Sistnevnte finnes i to varianter, se Vis / Bidrag fra lydveger.

Totalt spekter for rommet

Dette diagrammet viser en grafisk framstilling av totalt ekvivalentnivåspekter i rommet (fra fanen Totalt støynivå i rommet). Hver situasjon vises som en egen kurve. Den gulgrønne kurven i bakgrunnen har form som en omvendt A-veiekurve, og er tilpasset slik at den representerer et innendørs A-vektet ekvivalentnivå på 42 dBA.

Ved å dobbelklikke på figuren blir den forstørret slik at den fyller hele vinduet (som vist under). Ny dobbelklikking vil returnere figuren til opprinnelig størrelse. I begge tilfeller er det en rekke muligheter for å tilpasse utseendet etter ønske. Noen av disse er bare tilgjengelig i den store versjonen.Se informasjon om tilsvarende diagram for utendørs støy for mer informasjon om hvilke muligheter som finnes for å manipulere diagrammet og hente ut grafikk.

Konstruksjonselement for lydveg

Denne rammen viser informasjon om konstruksjonselementet til den valgte lydvegen, i den aktive lydveg-tabellen (som har fokus). De tre underrammene Reduksjonstall, Skisse og Beskrivelse viser det samme innholdet som tilsvarende rammer nederst i fanen Bygningselementer i vinduet med informasjon om bygningen.

Statuslinje

Statuslinjen nederst i vinduet vil ved behov gi tilbakemeldinger til brukeren om at noe (kanskje) er galt, og hvilken (rom-)situasjon og kilde det gjelder. Dersom det er feil på flere lydveger (eller med rommet), blir feilmeldingen vist for siste lydveg som har feil.

Eksempler på advarsler kan være:

Eksempler på feil kan være:


Denne hjelpefilen viser figurer med data fra reelle bygninger. For å illustrere bruken av Støybygg er bygningenes data i mange tilfeller modifisert, og viser derfor ikke nødvendigvis bygningenes reelle støyverdier.

Versjon 1.0. SINTEF IKT 20111129/RTR