EERA DeepWind 2025-konferanse ble en suksess
EERA DeepWind 2025-konferansen for forskning og innovasjon innen havvind er avsluttet etter tre dager med innsiktsfulle diskusjoner, presentasjoner og nettverksbygging i Trondheim.
EERA DeepWind 2025-konferansen for forskning og innovasjon innen havvind er avsluttet etter tre dager med innsiktsfulle diskusjoner, presentasjoner og nettverksbygging i Trondheim.
Langt nede under jordoverflaten finnes det en energikilde med et stort og evig potensial: Jordvarme. Men de kreftene som finnes i det brennhete og ugjestmilde dypet må temmes. Nå vet forskere hva som må til.
RenewHydro ble lansert denne uka. Forskningssenteret skal ta vannkrafta til et nytt nivå.
Revolusjonerende plattform for in vitro-diagnoser går hele veien fra forskningslaboratoriene til verdensmarkedet når franske bioMérieux kjøper SpinChip Diagnostics, som ble etablert av SINTEF i 2012.
Om bare elkjøretøy var lettere, ville de vært mer energieffektive også. Det vil selvsagt forskere få til. Med aluminium.
Forskere fant store ulikheter i brannsikkerheten da de undersøkte batterirom. I verste fall kan slike rom være en brannfelle. Nå etterlyser SINTEF nasjonale retningslinjer.
Strømpriser, utenlandskabler og mer kraftproduksjon debatteres igjen. Kortsiktige tiltak prioriteres foran varige grep. Det er på tide å bruke energien smartere og utnytte potensialet i byggene våre.
Metoden har hjulpet flyprodusenter, romfart og helseindustri. Nå peker 3D-printing seg ut som et lovende fremtidig verktøy også for aktører som forvandler vann og strøm til hydrogen.
Lang og bred erfaring er nyttig både når man skal finne årsaken til en byggskade og løse problemet.
Et veldig ineffektivt forhandlingssystem – det er hovedinntrykket etter klimatoppmøtet i Baku. Gjenreising av tilliten til dette systemet må bli jobb nummer en for den neste konferansen.
Et EU-finansiert prosjekt har som mål å produsere silisium og mangan bærekraftig ved å bruke fornybart hydrogen og gjenbruke karbon.
Veilederen, som er utarbeidet av SINTEF i samarbeid med både offentlige og private aktører, vil gi enklere prosjektering og økt kompetanse hos byggherrer som skal velge løsning.
Elektrifiseringen av havbruksnæringen er i gang, men batterikapasiteten på hybride lokalitetsbåter og servicefartøy utnyttes ikke optimalt. Kartlegging av energibruk og bedre beslutningsstøttesystemer kan kutte både kostnader og utslipp.
Nå klarer roboten å gripe objekter som ingen andre roboter har klart å gripe før. – En skikkelig “Matrix-robot”, sier forsker Ekrem Misimi.
Har du peiling på Biologisk mangfold, eller kanskje Deep fakes? Vi har laget quiz igjen. Klarer du ti av ti?
Den norskutviklede kula finner mer plass i kraftlinja. Det gjør også at nettselskapene kan slippe å bygge nye, dyre og omstridte kraftlinjer.
Blågrønne tak, det vil si ekstensive grønne tak som har ekstra underlag for å øke forbruket og forlenge forsinkelsen av overvann, kan gi et viktig bidrag til overvannshåndteringen i urbane områder.
Helsetjenesteforskere i SINTEF har fått i oppdrag å evaluere gjennomføringen av regjeringens opptrappingsplan for psykisk helse, som skal implementeres i årene 2023-2033.