TE-02 Billig og miljøvennlig energilagring: sink-luft flytbatterier
Kontaktperson
Motivasjon og relevans
Verdens energisektor står overfor en endring, hvor integrering av fornybare energikilder, som sol og vind, blir stadig viktigere for å redusere klimautslipp. Variabiliteten til fornybare energikilder utfordrer strømnettets motstandskraft, stabilitet, og fleksibilitet. Prosjektet «ReZinc» søker å utforske sink-luft flytbatterier som en mulig løsning for denne utfordringen, ved å benytte seg av en innovativ redoks-mediert strategi. Suksessen av denne teknologien kan bety en revolusjon innen energilagring, og tilby en løsning som er både kostnadseffektiv, langvarig og bærekraftig.
Bakgrunn
Forskningsutfordringen vil være å demonstrere et sink-luft flytbatteri som ikke danner dendritter i reaksjonscellen. Dendritter er utstikkere av metall som kan dannes på elektroden, som igjen kan føre til kortslutning av cellen. For å unngå dannelse av dendritter skal vi benytte oss av en redoks-mediert løsning som begrenser Zn/Zn2+ redoksreaksjonen i det negative reservoaret. Målet med prosjektet er å optimalisere morfologien til en porøs sinkelektrode som gir høy energieffektivitet og lang lagringstid.
Oppgave
Arbeidet knyttes til videreutvikling og testing av en numerisk modell for koblet transport i zink-luft flytbatterier under utvikling ved SINTEF Energi. Kandidaten forventes å sette seg inn i hvordan modellen fungerer, gjøre endringer i modellen og utføre tester.
Oppgaven består i å:
- Sette seg inn i den numeriske modellen (i Python)
- Utføre eksperimenter på sink-luft batterier
- Utføre spesifiserte tester av modellen
- Utføre eventuelle påkrevde endringer i modell
- Sammenligne resultater fra modellen med eksperimentell data
Det er en fordel om arbeidet kan videreføres i en prosjekt- og masteroppgave.
Oppgaven knyttes til prosjektet "ReZinc – "Rethinking" sink-luft flytbatterier til stasjonær energilagring " ved SINTEF Energi.
Forutsetninger
Det er en fordel at sommerjobberen har kjennskap til (eller evne til å sette seg inn i):
- Elektrokjemi
- Batteriteknologi (fortrinnsvis flytbatterier)
- Irreversibel termodynamikk
- Numeriske strømningsberegninger
- Programmering (fortrinnsvis Python)
Hovedveileder: Olav Galteland
Medveileder: Roberto Scipioni