Til hovedinnhold
Norsk English

Bruker du smartklokka di smart?

Måler vi det rette, og kan vi egentlig stole på tall fra en smartklokke? Illustrasjonsfoto: iStock
Måler vi det rette, og kan vi egentlig stole på tall fra en smartklokke? Illustrasjonsfoto: iStock
Hva kan gå galt når vi måler «alt mulig» – fra oksygenopptak til prestasjoner på jobben? Og er det egentlig lurt å måle så mye?

Du har kanskje en på armen. En såkalt smartklokke som overvåker søvnkvaliteten din og forteller deg hvor godt trent du er? Målinger kan være til nytte og motivasjon – men de kan også lure oss. Det er noe av det SINTEF-forsker Tor Thorsrud Sporsem jobber med.

Men fører målinger til bedre beslutninger? Svaret er tja. For det er lett å bli forledet av tall, og noen ganger er ikke tallene du får så nøyaktige som du tror de er. For eksempel er det sånn med tallene du får fra en smartklokke. De ser riktignok både detaljerte og nøyaktige ut – men kanskje skal du ikke stole blindt på det du får på den lille skjermen på arma di.

Ifølge forskeren finnes det også gode eksempler på at målinger, som tilsynelatende var geniale og skulle føre til forbedringer i store internasjonale selskaper, resulterte i det stikk motsatte. Skal du måle med mål om at noe skal bli bedre, må du altså måle veldig smart.

Tor Thorsrud Sporsem er forsker hos SINTEF Digital. Foto: SINTEF

I  sommerserien til podkasten Smart forklart kan du høre journalist og podkastvert Aksel Faanes Persson og Tor Thorsrud Sporsem fortelle og forklare om dette og litt til, i kortformat.

Du finner den der du ellers hører podkast, for eksempel her i Spotify

 

 

 

Utforsk fagområdene

Kontaktperson